Ook in een relatief kleine tuin kan je zonder veel moeite een compostbak onderhouden. Het belangrijkste bij composteren is dat je het in een open bak moet doen. De inhoud moet vochtig, maar niet nat zijn.
Ik heb zelf zowel open als dichte bakken en ze werken even goed. Alle compostbakken moeten aan de onderkant open zijn, zodat te veel vocht weg kan trekken. Te veel vocht laat de bak verrotten en dat is nét niet de bedoeling.
Je kan overigens actief of passief composteren. Het verschil is dat je bij actief composteren de bak regelmatig luchtig maakt door deze te keren of met een riek te beluchten. Ook maak je dan het groenafval bewust veel kleiner zodat het sneller kan composteren.
Actief composteren werkt veel sneller, maar is meer werk.
Hoe kleiner het groenafval is, des te sneller zal dit composteren. Ik was vroeger in mijn kleine tuin veel tijd kwijt met het enorm klein maken van het afval. Nu heb ik een enorme tuin en ik gooi het met takken tegelijk in de bakken. Ik doe de moeite van het bewust kleinmaken niet meer. Ik gooi een bak vol en een jaar later kom ik terug.
Weinig werk en prachtige compost. Ben je actief met composteren bezig, dan kan een heel goed bijgehouden compostbak in de zomer al met zes weken klaar zijn.
Stinkt zo'n bak?
Neen!
In het ergste geval ruik je een boslucht.
Als je bak wel stinkt, dan heb je fouten gemaakt. Bijvoorbeeld gekookt voedsel toegevoegd. Dat moet niet in de compost, maar in de Bokashi. Ook dierlijke resten horen niet in de compost. Water moet ook weg kunnen lopen. Maak niet de fout te gaan composteren in een waterdicht vat. Dat gaat pas écht stinken.
Meer berichten van Natuurtuinen Best
Frodo Dekker legt in deze video uit wat de beste compost is die je je maar kan indenken. Pure energie en helemaal schoon, enfin, kijk de video maar eens!
Hoe je met weinig middelen toch leuk aan de slag kunt gaan. In deze korte video vertel ik hoe ik compost maak van bladeren, en zaaibakjes maak van lege wc rolletjes... Het e...
Als je nog ouderwets koffie zet, gebruik dan de koffieprut als mest in de tuin! Het is goed spul voor in de tuin en als extra voordeel houden katten er niet zo van, dus heb j...
Meer berichten
Op woensdag 26 november wordt de podcast met Hubertine van den Biggelaar uitgezonden. Oneliner in afbeelding: We krijgen een andere kijk op onze geschiedenis Hubertine v...
De VrijBlijvend Franse Culinaire Polonaise is mede door de aanwezigheid van het Klompengatse Hoog (prinses Katja, haar adjudanten, schatbewaarder en vorst), de hofkapel, de Raa...
Ik zie goede bewegingen in de maatschappij. Hier twee foto's waarbij ik trots ben dat ik er mee op de foto mag staan. De eerste is een foto van tijdens de intocht. De hoofdpi...