Op dinsdag 9 april wordt om 20.00 u in de Prinsenhof een lezing gegeven door Anne-Ruth
Vos over brood en bakhuizen.
In deze lezing wordt ingegaan op de rol van brood en bakhuizen in Brabant in de periode
1890-1950. In Brabant is er eeuwenlang op dezelfde manier brood gebakken, in hout
gestookte ovens of bakhuisjes. Dit oude ambacht is in de afgelopen honderd jaar grotendeels verdwenen
door moderne ontwikkelingen. De sporen van de oude manier van broodbakken zijn echter nog
steeds terug te vinden in (streek)musea,. Hoe verliep het bakken van brood in
hout gestookte ovens en welke rol speelde het dagelijks brood in het leven van de gewone
Brabander? Aan de hand van oud en nieuw beeldmateriaal, diverse verhalen en anekdotes en
een kleine reis langs museale objecten en bakhuisjes wordt het verhaal van brood en bakhuizen in
Brabant verteld.
Anne-Ruth Vos studeerde in 2022 af als cultuurhistoricus aan de Universiteit Utrecht.Momenteel is ze werkzaam bij het Streekarchief Langstraat Heusden Altena in het vestingstadje Heusden. Anne-Ruth Vos heeft onderzoek gedaan tijdens haar onderzoeksstage bij Erfgoed Brabant, met als doel om deze kennis en dit immaterieel erfgoed levend te houden voor jongere generaties